Kurzy
Sýry nejsou jen doménou průmyslu, může je dělat každý, kdo je ochotný se tímto oborem zabývat a koho to baví. Jogutr, čerstvý sýr, plísňový sýr, domácí tvaroh, Korbáče, Mozzarella i tvrdé a polotvrdé bochníky.
Výroba sýrů 1
základy pro všechny sýry a mléčné výrobky
Kurz, který je základem pro výrobu všech sýrů. Tvrdých, polotvrdých, čerstvých, plísňových, tvarohových i tažených. Ať už jsou vyráběny sladkým či kyselým srážením. Sýrů, které jsou ke spotřebě za pár dnů nebo budou zrát několik měsíců. Vše řídí ty správné kroky, kterým když porozumíte, budete schopni dělat všechny sýry, na které si vzpomenete.
Tvrdé a polotvrdé sýry
Od Farmáře po Ementál
Máte větší množství mléka? Potřebujete vytvořit zásobu sýrů na období, kdy nebudete dojit? Dělejte sýry, které zrají krátce i dlouho, výroba je snadná, rychlá a vypadají opravdu působivě.
Budeme se zabývat sýry jako je Parmazán, Grana, Ementál, Gouda, Čedar, Manchego, Gruyeré, Cantal, Reblochon, Saint Nectaire, Beaufort, Abondance a další. Lisované v klasických formách i manžetových.
Tažené, pařené a nakládané sýry.
...Korbáček, Parenica, Oštěpek, Suluguni, Burrata, Provolone ...
Speciál zaměřený na rozsáhlý obor tažených sýrů. Skoro každá země, která má sýrařskou tradici, má ve svém výběru často i několik druhů těchto sýrů. Dělají se k rychlé spotřebě i jako dlouhozrající sýry. Jejich výroba není složitá, mají široké využití a jsou velmi oblíbené a chutné. Tento kurz vznikl právě proto, aby i Vám umožnil obohatit Vaši nabídku. Téměř v každém kurzu se tohoto tématu dotkneme, ale zde půjdeme opravdu do hloubky. K hlavnímu zaměření tohoto kurzu jsme navrch přidali i přípravu nálevů k nakládání různých druhů sýrů. Slouží nejen k jejich dochucení, ale i případnému uchování a prodloužení doby spotřeby.
Měkké, zrající a plísňové sýry
rozmanitost chutí, vůní a barev
Potřebujete se odlišit? Chcete mít nějakou perličku ve Vaší nabídce? Tady je Vaše příležitost!
Plísňové sýry typu Camembert, Roquefort, Picodon, Reblochon, Saint Maure, Valencay a další. Sýry zrající pod mazem např. Livarot, Munster a pod.
Kozí sýry
s láskou ke kozímu mléku
Kozích sýrů je mnoho druhů. Mají své zástupce od čerstvých sýrů, přes plísňové chuťovky až k bochníkům.
Rozhodně zboříme mýtus o tom, že z kozího mléka něco nejde. Na druhou stranu budeme respektovat skvělé vlastnosti kozího mléka a řekneme si, co je typické a vhodné z něj dělat.
Sýry doma a další výrobky z mléka
doma kvalitně a s jistotou
Domácích výrobců sýrů přibývá. Chuť tvořit něco svého a kvalitního je přivedla až k tomuto oboru. Tento trend je patrný nejen v Čechách. I Francie, země s hlubokou sýrařskou tradicí, jde touto cestou. Francouzský dodavatel profi mlékárenských kultur, pan Coquard, připravil úspěšnou řadu kultur pro domácí sýraře. Z nich snadným a zaručeným postupem vyrobíte sýry jako Camembert, Gouda i kvalitní francouzský Fromage Frais nebo-li čerstvý sýr. Můžete dělat i takové bonbónky, jako je zrající sýr tipu Crottin a dokonce dva typy sýrů se Zelenou či Modrou plísní.
Sýry 4 dny - komplet
souhrn všech jednotlivých kurzů
Tento kurz se koná jednou ročně, obvykle na závěr sezóny, před prázdninami. Poprvé byl odzkoušen v roce 2012 a byl velmi úspěšný. Jedná se o průřez všemi našimi kurzy, tzn. souhrn kompletních znalostí, které jsme schopni Vám nabídnout.